Sivut

sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Tanssiva viivaKun en kerran voi asua koko vuotta meren äärellä, on toiseksi parasta nämä Tampereen isot järvet. Sara Hilden -taidemuseo on Särkänniemessä Näsijärven rannassa. En tiedä toista taidemuseota, joka sijaitsee paitsi yhtä kauniilla paikalla - ja huvipuiston vieressä.
Delfiini pakkastaivaalla on kyllä surrealistinen näky ja talviunessa oleva huvipuisto jotenkin surullinen.

Museossa on hieno näyttely: Laila Pullisen piirustuksia ja veistoksia retrospektiivina.
Hänen kaunis piirrosviivansa on herkkä ja vahva ja on hienoa että hänen piirustuksiaan on näin laajasti nyt ensimmäistä kertaa esillä.
Olen tiennyt että hänen teoksissaan on liikkeellä merkittävä rooli. Uutta minulle olivat kuitenkin monet tanssiin liittyvät, mm Isadora Duncanin tai Budo tanssin inspiroimat, teokset. Viimemainitut ovat todella vaikuttavia ja menenkin katsomaan näyttelyn uudestaan tanssityttären kanssa. Tytär on innostunut myös budotanssista vaikutteita saaneesta tanssijasta ja nykytanssikoreografista Tero Saarisesta.

Tulin nostalgiseksi alakerran 60- 70-lukujen taiteen esittelyssä, jossa suomalaisen maineikkaan puukuvanveistäjien Kain Tapperin ja Mauno Hartmanin teoksia on taas esillä yhdessä suomalaisten aikalaismaalareitten kanssa. Muistan yhä kuinka omassakin perheessäni käytiin keskustelua 70-luvulla aiheesta: onko "pölkky" taidetta. Suomessa tehdään mahtavaa puukuvanveistoa, se on luontevaa ja siihen on pitkät perinteet alkaen keskiaikaisesta kirkkotaiteesta.
Maalareista Jaakko Sievänen on suosikkejani, koska hänen teoksissaan on mystistä valoa ja värien hehkua ja kiehtovaa, salaperästä tunnelmaa ja tilan tuntua. Hänellä oli joitakin vuosia sitten laaja ja upea näyttely Taidehallissa.

Olipa ihana pakkasunnnuntai, liikunta ja jouluvalmistelut jäivät vähemmälle, mutta tulipa annos hengenravintoa!


Sara Hilden museo/ Laila Pullinen

Jaakko Sievänen

Earlier in my blog

Earlier in my blog 2

Tero Saarinen

I am sorry not to be able to live by the sea all the time. Second best thing is to live by the big lakes in Tampere. Sara Hilden art museum is located charmingly by the lake of Näsijärvi. There is an amusement park in that Särkänniemi area, too. The Dolphin in the winter sky seems surreal and the park covered with snow is kind of sad.

In the museum there are on display drawings and sculptures of a Finnish artist Laila Pullinen. Her lines are delicate and yet powerful and full of rhytm and energy. She has got her inspiration of f.ex. dance. Budo dance from Japan has inspired her and that reminded me of a great choreographer and dancer Tero Saarinen. Budo dance has inspired him, too.

In the exhibit there could be seen art from 60s and 70s by other artists, too.
I do love the wood sculptures. In Finland we have long tradition and natural orientation to that, I think.
I admire also painter Jaakko Sievänen´s mysterious paintings with misty light.
More about these, see the links.8 kommenttia:

 1. Olen niin monta kertaa halunnut ottaa kuvan tuosta delfiinistä. :)Pitääpä käydä Hildenillä kun vain ehdin.

  VastaaPoista
 2. ..juu ja minä käyn Rongan joulusalongissa ens vkolla!

  VastaaPoista
 3. Aivan ihania sinisen sävyisiä valokuvia. Ja kiva tuo juttu Laila Pullisen näyttelystä. Luinkin siitä Aamulehdestä ja hauskaa oli, että kuntosalilla törmäsin ihmiseen, joka oli kutsuttu näyttelyn avajaisiin.

  Siis en ollut ikinä ennen nähnyt häntä. Tokaisin vain, että vielä pitäisi ehtiä avajaisiin. Samalla pukien vaatteita päälleni (Emil-salilla oli Art Auran avajaiset) niin siihen tämä toinen naisihminen, että niin minunkin. Elämä kuljettaa sattumasta toiseen. Siinähän sitä mielenkiintoa onkin. Kiitos Leena vielä Pietarin kuvista ja matkakertomuksesta. Se tuleekin seuraavaan lehteen. Pitäisi vielä tuottaa joku CDkin arkistoitavaksi. Voiko niitä sinun kuviasi käyttää?

  VastaaPoista
 4. Hei browneyedgirl, mukavia yhteesattumia! Voit käyttää kuviani:)

  VastaaPoista
 5. Siitä on kauan, kun viimeksi kävin Sara Hilden-taidemuseossa. Nyt tuli oikein halu mennä johonkin taidenäyttelyyn. Kun vaan ehtisi joka paikkaan minne mieli tekee:))

  VastaaPoista
 6. Olen muuten itse valvomassa Rongassa sunnuntaina 19.12. klo 12-16, jos silloin haluat tulla poikkeamaan.

  VastaaPoista
 7. Famulle; tervetuloa Tampereelle!

  VastaaPoista