Sivut

keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Lavinia, Berthe, Ellen, Georgia, Annette, Raili...Taannoisen Pietarinmatkani jälkimainingeissa jäin miettimään näinkö Eremitaasissa tai Venäläisen taiteen museossa yhdenkään naistaiteilijan teosta. En nyt muista ainakaan. Jaa.. Berthe Morisot ja Mary Cassatt taisivat olla impressionistit -osastolla.

Margareta Capsia lienee ensimmäinen tunnettu suomalainen naistaiteilija. Lavinia Fontana taas ensimmäisiä "kansainvälisesti tunnettuja" naistaiteilijoita maailman taiteen historiassa. Tosin tarun mukaan maailman ensimmäinen taiteilija oli nainen; Kore, joka piirsi rakkaansa kuvan seinälle tämän lähtiessä sotaan.
Lavinialla oli 11 lasta, joten on kyllä ihme, että hänen ylipäätään oli mahdollista toimia taiteilijana. Ja mestareiden pajoissa työskenteli tuolloin monia taiteilijoita,miehiä ja naisia, jotka jäivät tuntemattomiksi.

Suomen taiteen kulta-aikana Suomessa oli monia tunnettuja naistaiteilijoita, kuuluisimpia heistä Helene Schjerfbeck. Schjerfbeckin herkät ja taidokkaat lapsikuvat sekä koskettavat omakuvat ovat suosikkejani. Modernisteista mielenkiintoinen on myös Sigrid Schaumann aikaansa edellä olleella ekspressiivisellä ilmaisullaan.Tämän ajan suomalaisista naistaiteilijoista minulle tärkein on kuitenkin Ellen Thesleff, jonka värien käyttö ja kokeileva taiteentekeminen on upeaa ja valloittavaa.

Itsenneni merkittävä taiteilija on ollut myös Georgia O´Keeffe, joka on tunnetuimpia amerikkalaisia naistaiteilijoita. Hän on myös ainut naistaiteilija, jolla on oma museo USA:ssa. Kävin Santa Fessa v. 2008 ja vierailin museossa, se oli tärkeimpiä kohteita matkallani ja mielenkiintoinen rakennuksena myös.

Nykytaiteessa naisia taitaa olla ainakin yhtä paljon kuin miehiä ja tällainen jako on ehkä keinotekoinen. Joka tapauksessa suosikkejani ovat mm Anette Messager ihmeellisillä installatioilaan ja suomalaisista väriherkkua tarjoileva Raili Tang. Luettelosta voisin tehdä pitkän, mutta mainitsen vielä vain pari kuvanveistäjää Marisol ja Jasmin Anoschkin,varsinkin molempien puukuvanveisto on hellyttävää ja liikuttavaa ja vahvaa.

Omistan tämän kirjoitukseni kaikille naistaiteilijoille.
Olisi mukava tietää, mitkä naistaiteilijat ovat Sinulle tärkeitä!Eremitaasissa / visitin Hermitage
Riitta Konttinen, naistaiteilijoista / about women artists
Berthe Morisot
Mary Cassatt
Margareta Capsia
Lavinia Fontana
Sigrid Schauman
Helene Schjerfbeck
Ellen Thesleff
Georgia O´Keeffe
Annette Messager
Raili Tang
Marisol
Jasmin Anoshkin

====

I visited Hermitage in St.Petersburg recently. I saw only a couple art works by women. I dedicate this post to all women artists.

Links above are for some of the early women artists,
such as Lavinia Fontana and Margareta Capsia and
modern/post modern and contemporary women artists important to me:
Berthe Morisot
Mary Cassatt
Georgia O´Keeffe
Helene Schjerfbedk, Sigrid Schauman and Ellen Thesleff

Annette Messager
Marisol
Raili Tang
Jasmin Anoschkin

2 kommenttia:

  1. Thank you for this; when time allows I will take a closer look at each and every one of them!

    VastaaPoista
  2. Niin, kiitos tästä! Tuttuja muutama ja tuntemattomiakin. Näin mahtavan näytöksen Messagerin työtä viime vuona Lontoossa!

    VastaaPoista